Male kuhinje

Ne morate očajavati ako stojite pred problemom malog kuhinjskog prostora; danas za to postoje velika rješenja. Pravilnim odabirom boja zidova vaš prostor zasjat će u novom svjetlu, a uz pomno odabrane kuhinjske elemente i detalje, uživat ćete u prostoru koji vam je zadavao toliko briga.

Uz to što postoje prednosti malih kuhinja (lako se održavaju i nećete provoditi sate i sate na čišćenje), mogu biti jednako funkcionalne kao i one nešto veće. Nemojte se zeznuti, kao što sam ja donedavno, pretrpavajući prostor nepotrebnim stvarima. Sve potrebne elemente smjestite uza zid, neka to po mogućnosti budu što viši i uži elementi. Umjesto dva krila sudopera, odlučite se za  jedno, iznad kojega možete imati pomičnu plohu. Stolić na preklop i stolice na rasklapanje moje su rješenje od prvog dana; kada vam više nisu potrebni, sklopite ih i odložite iza vrata. 

Od kućanskih aparata postoje štednjaci manjih dimenzija, kao i mini hladnjaci, tako da pravilnim odabirom nećete biti na velikom gubitku, a ne morate se ni odreći škrinje za duboko zamrzavanje. Ako imate neku drugu prostoriju, jednostavno ju smjestite tamo. Kod malih prostora, obratite pažnju na boju pločica- one, naime, moraju biti jednobojne. Ono što je meni bolja opcija je ugradnja ogledala čitavom dužinom, između donjih i gornjih elemenata jer je estetski jako lijepo i vizualno povećava prostor.

Također, razmislite o bojanju jednog zida u pruge. Istu stvar sam ja napravila u svom dnevnom boravku, ljubičaste pruge (boju sam miješala sama) na bijeli zid i moram priznati da sam i više nego zadovoljna rezultatom. Prostor je postao sasvim nešto drugo od onoga što je bio. Isto tako, u malim prostorima izbjegavajte velike lustere. Plafonjere su puno bolji izbor. Ako imate sreću da u kuhinji imate velik prozor, kao ja, pola posla je već riješeno ali uvijek birajte jednobojne, svijetle zavjese bez uzoraka.

Bolja opcija je možda sasvim bez zavjesa jer ćete tako dobiti puno više svjetla u mali prostor. Ako pak imate mali prozor, te vam nedostaje svjetla, poigrajte se dodavanjem raznih plafonjerica na zid i staklenim detaljima po policama. Ako je vaš prostor toliko skučen da vam u njega stane svega par kuhinjskih elemenata, ne morate brinuti - ugradnjom uskog elementa, dobivate mjesto za držanje raznih začina. Isto tako lonci i tavice mogu visiti na zidu, a da pritom to ne izgleda ružno. Postavljanjem drvene ploče na zid, koju možete sami oslikati (danas postoje i samoljepljive tapete) i  zakucavanjem par čavlića dobivate prostor i za to.

Jednostavnija izvedba je vješanje za strop sa sistemom kukica. Kao što je prikazano na slici dolje:

Na taj način možete objesiti i ostala kuhinjska pomagala; kuhače, papirnate ručnike, daskice za rezanje hrane...  Tanjuri i  šalice kojih svi imamo i previše, također mogu uštedjeti prostor izvođenjem jedne ovakve ideje:

Uz par dobrih detalja, iznenadit ćete se rezultatom. I ne budite skromni, male kuhinje mogu pričati velike priče

1 KLIK do najbolje ponude za kuhinje!

Brzo i jednostavno do najbolje ponude za vašu novu kuhinju ili ostali namještaj po mjeri.